Dirigent – Pieter Bosma

2016_Pieter BosmaPieter Bosma (Groningen, 1981) studeerde psychologie aan de RuG (BSc) en hafabra-directie aan het Artez Conservatorium bij hoofdvakdocent Alex Schillings (BA).

In 2010 werd hij genomineerd voor de Artez Vriendenprijs (2e prijs).

Pieter heeft de afgelopen tien jaar als dirigent gewerkt met verschillende blaasorkesten, symfonieorkesten, ensembles en koren.
Momenteel werkt hij als vaste dirigent van twee fanfareorkesten (Wilhelmina Easterein en Burdine St Annaparochie) en dirigeerde hij van 2010 tot maart 2016 harmonieorkest Advendo te Franeker.
Ook dirigeerde hij verschillende blaasensembles, waaronder dubbelhout kwintetten Noorderwind, Boreas, en het professionele Alioth Ensemble, waarvan hij mede-oprichter was.

Op dit moment is hij vaste dirigent van het in 2015 gestarte Northern Horn Ensemble, een semiprofessioneel, twaalfkoppig hoornensemble. Ook heeft hij gewerkt als blazersrepetitor en invaldirigent bij symfonieorkesten JMSO, Mira, Bragi en Der Aa te Groningen. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent bij verschillende hafabra-orkesten.

In de hafabra-wereld heeft hij meerdere prijzen in de wacht gesleept. Hoogtepunten waren een 2e plaats op het Wereld Muziek Concours 2013 te Kerkrade, en kampioen op het Open Nederlands Fanfare Kampioenschap 2015 met Wilhelmina Easterein.

DIRIGENT_01Hij heeft verschillende (merendeel symfonische) werken georkestreerd voor dubbelhout kwintet, harmonie en fanfare. Een aantal werken zijn gearrangeerd voor het Frysk Fanfare Orkest en worden uitgegeven bij Bronsheim Music.

Vanaf 2014 volgt hij lessen aan de ‘LEAD’, een leiderschapsacademie voor dirigenten. Dit bestaat onder andere uit lessen orkestdirectie en koordirectie. Vanuit deze academie krijgt hij persoonlijke mentoring en compositieles van Chris Fictoor. Recentelijk is hij begonnen met privélessen orkestdirectie.
In juni 2016 zal hij zijn symfonische debuut maken met Groninger Studenten Orkest Mira, met een programma waarin onder andere de 9e symfonie van Dvorak zal worden uitgevoerd.

Naar boven